Прихильники

пʼятниця, 26 січня 2024 р.

Книги про Голокост як дослідження трагедії єврейського народу

 

Голокост був систематичним, державним переслідуванням і вбивством шести мільйонів європейських євреїв нацистським режимом Німеччини та його союзниками й колабораціоністами. Голокост був триваючим процесом, що відбувався по всій Європі з 1933 по 1945 роки.

Ця трагедія єврейського народу відображена в книгах, які є у фондах Заліщицької міської центральної публічної бібліотеки.

 Сандберг-Меснер, М. Світло крізь темряву/ М. Сандберг-Меснер. - Чернівці: «Місто», 2009. - 168 с.

 Це серія сімейних спогадів, де згадуються члени сім’ї, друзі, місця її дитинства. Авторка детально розповідає про Заліщики та Коломию.

Юність Міли Сандберг переповнена жахіттями війни і постійними окупаціями. Її спогади ґрунтуються на реальних підвалинах воєнного періоду, у якому відображається навмисне вбивство євреїв. Розповідаючи історії окремих членів родини та своїх найближчих друзів, вона проливає світло правди на ті інциденти і події, які ніколи не повинні забуватися жодним поколінням людства.

 

Кауфман, Л.Р., Метцер, Л. Схована дівчинка – правдива історія Голокосту/ Л.Р. Кауфман, Л. Метцер. – Чортків: «Гельсінська ініціатива - ХХІ», 2013. - 60 с.

 Книжку спогадів Лоли Рейн Кауфман, написану в у співавторстві з Луїзою Метцер, було спочатку видано у Нью-Йорку в 2010 році. В ній – бентежна історія порятунку восьмирічної дівчинки-єврейки  Лоли Рейн, однієї з небагатьох, хто вийшов живим з пекла чортківського гетто.

Дитина вижила  завдяки самопожертві української родини: Анни, Євстахія та Богдана Аксенчуків, котрі ризикуючи власним життям, впродовж 9 місяців переховували чотирьох по суті чужих для них людей. Поза сумнівом, то був істинний подвиг, продиктований почуттям людського милосердя та готовністю до самопожертви.

 

Метселаар, М., Ван дер Рол, Р. Урок історії – Анна Франк/ М. Метселаар, Р. Ван дер Рол.  – Амстердам: «Товариство «Анна Франк», 2009. - 96 с.

 З часу першої публікації щоденника Анни Франк у 1947 році цю книжку прочитали мільйони людей у всьому світі. Знову і знову нові покоління читачів щоденника отримують пронизливе враження про переслідування євреїв під час Другої світової війни.

Ця книжка переказує історію життя Анни Франк за допомогою багатьох сімейних фотографій та цитат з щоденника. Її біографія доповнена свідоцтвами людей, що пережили Голокост, та інформацією про той час, в який вона жила. Голокост – геноцид єврейського народу, який знищив шість мільйонів живих людей. Кожен з них був унікальною особистістю.

Історія Анни Франк є актуальною і досі. Дискримінація і расизм не зникли з кінцем Другої світової війни. Через її розповідь ми розуміємо цінність взаємної поваги, важливість прав людини.

 

Кузнєцов, А., Бабин Яр / Анатолій Кузнєцов. – Київ: «Саміт-Книга», 2009. - 352 с.

 Автор документального роману – А.В. Кузнєцов – народився та виріс у Києві, на Куренівці, неподалік від великого яру, назва якого свого часу була відома тільки місцевим мешканцям: Бабин Яр. Але в роки Другої світової війни, за один день, Бабин Яр став відомим усьому світу.  Кожного дня тут в 1941-1943 роках розстрілювали євреїв, українців та людей інших національностей…

Ця книга стала найголовнішою в житті автора й водночас — найвідомішою в ХХ столітті книгою про Київ. Її видали у понад 40 країнах світу. Публікація за кордоном повного "Бабиного Яру", наступні переклади багатьма мовами стали світовою сенсацією. А роман – однією з головних книг ХХ століття.

Келлі, М.Х. Бузкові дівчата. Роман. / Пер. З англійської В. Горбатька. – Київ.: Нора-Друк, 2017. – 544 с.

 

Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію.

Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки.

Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору Равенсбрюк і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми.

 

Підготувала Оксана Дяків

Немає коментарів:

Дописати коментар