Прихильники

четвер, 14 січня 2021 р.

ЮВІЛЕЙНИЙ ВИПУСК «ГОМОНУ ВІКІВ» (ПРИСВЯЧЕНИЙ РІЧНИЦІ ЗАЛІЩИКІВ)

2020-й став особливим роком для колективу Заліщицького районного краєзнавчого музею, адже саме тоді вийшов друком п’ятий випуск  літо­писно-краєзнавчого збір­ни­ка Заліщанщини «Гомін ві­ків». Журнал містить тради­ційні рубрики, такі як: архе­о­логія, історія, постаті, мис­тец­тво, етнографія, фольк­лор, економіка, рецензії. 

Завдячуючи нашим авторам, збірник вийшов актуальним для поціно­вувачів історії Заліщицького краю. У рубриці «Архео­ло­гія» цікавими будуть дослід­ження Оксани Ротар, Яни Яковишиної, Тараса Ткачука, Оксани Драгомирецької. Шанувальники археології зможуть прочитати про дослідження трипільської культури в Заліщицькому краї. Адже археологія відкриває нам прадавнє минуле нашої землі.

Наступний розділ «Істо­рія» розповість чита­чам про дослідження Петра Сіреджу­ка, Оксани Дяків, Світлани Боднар, Ігоря Боднара, Михайла Сопилюка. Тут читачі мають змогу просте­жити участь заліщан, жите­лів нашого краю у лавах УГА і в битвах на фронтах Європи у Другій світовій війні. Також висвітлюються матеріали про цікавих персоналій, які жили чи бували в місті.

Про становище греко-католицької та католицької парафій міста у XVIII столітті можна дізнатися, прочитав­ши збірник «Гомін віків». Розділ «Постаті» розповість читачам про напрацювання Оксани Ротар, Миколи Проціва, Віталія Каспрука, Ігоря Кулачковського. Шану­вальники історії мають змогу почитати матеріали про Омеляна Поповича, Осипа Маковея, Леонтія Скибіцького, Євгена Кохана та дізнатися про їхній вклад у розвиток краю.

Розділ  «Мистецтво» пред­ставлений статтями Оксани Безушко, Сергія Грабового. Читачі матимуть змогу ознайомитися з на­родними колективами За­ліщицького краю, а також з тим, як вшановувалися видатні діячі краю в неру­хомих об’єктах. Ці матері­али стануть у нагоді тим, хто цікавиться розвитком культури на теренах Заліщицького району.

У розділі «Етнографія» поціновувачі заліщицької вишиванки ознайомляться з працею Людмили Бул­гакової-Ситник та з описом технік вишивання, а також простежать за розвитком вишивки у XIX-XX ст.

Рубрика «Фольклор» представлена напрацю­ваннями, на жаль, нині покійного журналіста Олега Вістовського. Саме він зібрав та опрацював легенди села Іване-Золоте.

У розділі «Економіка» читачі мають змогу озна­йо­митись із становищем Заліщанщини в часи ту­рецької окупації 1672-1699 років. Колективна праця Миколи Стрішинця, Олени Павлової, Костянтина Павлова розповідає про занепад краю в цей період.

Рубрика «Рецензії» ознайо­млює шанувальників історії і оцінкою Василя Слободяна праці Василя Олійника «Костел святого Станіслава в Заліщиках». Для тих, хто не читав книги Василя Олійника, буде  хороша нагода це випра­вити, прочитавши рецензію та звернувшись до книги «Костел святого Станісла­ва в Заліщиках».

П’ятий випуск журналу «Гомін віків» зібрав у собі напрацювання багатьох авторів, за що їм велике спасибі. Колектив Заліщиць­кого районного краєзнавчо­го музею також висловлює щиру подяку Сектору культу­ри, молоді та спорту (завідувач Оксана Безушко) за фінансування видання. Сподіваємося, що п’ятий випуск журналу «Гомін віків» отримає гідну оцінку у справжніх поціновувачів історії Заліщицького краю.

 

  Віталій КАСПРУК,

директор Заліщицького          

районного краєзнавчого музею

 

Немає коментарів:

Дописати коментар